Висшия адвокатски съвет призова новоизбраните за конституционни съдии Атанасова и 

...
Висшия адвокатски съвет призова новоизбраните за конституционни съдии Атанасова и 
Коментари Харесай

Висшия адвокатски съвет призова новоизбраните за конституционни съдии Атанасова и Белазелков да не полагат клетва

Висшия адвокатски съвет прикани новоизбраните за конституционни съдии Атанасова и  Белазелков да не поставят клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран за техния избор. Това стана ясно от мнение на Върховен административен съд.

„ Призоваваме Народното събрание да анулира решението си за избор заради явната му противоконституционност. Висшият адвокатски съвет наблюдава процедурата по желание на конституционни съдии от 49-ото Народно заседание с внимание и паника. Качествата и изискванията, на които следва да дават отговор членовете на Конституционния съд са директно обусловени от неговите функционалности. Ето за какво Конституцията прокламира, че за съдии в Конституционния съд се избират адвокати с минимум петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества. Високите нравствени и професионални качества следва да са получили оптимално и еднопосочно самопризнание ”, се споделя в позицията на адвокатската браншова организация.

Само преди месец във връзка разискването на промени в Конституцията в Народното събрание заявиха, че ще бъде изменен методът, по който се предлагат, изслушват и се избират членовете на висши държавни органи, п

Според тях Народното събрание единствено официално е спазило процедурата, само че всъщност са легитимира авансово взети решения. „ Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии. Прякото лъчение на чуването на претендентите не докара до действителна бистрота на избора ”, настояват от Адвокатския съвет.

Те акцентират, че по време на чуването в Народното събрание не са били поканени представители на правната общественост – адвокатурата, висшите съдилища и университетските среди. „ Демокрацията е учредена на правила, само че видимо формалното им съблюдаване я обезсмисля ”, обосновават рецензията си от Висшия адвокатски съвет.

По-рано през днешния ден Конституционният съд образува дело против избора на съдии от квотата на Народното събрание. Това излиза наяве от обява на страницата на съда. Докладчик по делото е арбитър Константин Пенчев, напомня SafeNews.

Той е докладчик и по делото, импортирано от президента Румен Радев, с което също се желае определяне на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи.

Източник: NOVA

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР